Once again, there are plenty of familiar faces, facts and figures to stir the memory over the Christmas holiday. Many of the questions come from Clive Hardy’s trio of Around Manchester books focusing on the 1950s, 60s and 70s. Each features more than 300 unmissable pictures from the M.E.N. archive, and they are all available from our online shop. We hope you enjoy the quiz. (Answers are at the bottom of the page)
 
1. Who was the lead singer with the Spencer Davis Group?
 
A) Steve Winwood
B) Rod Argent
C) Paul Jones
 
2. In which year did Manchester group Herman’s Hermits go to Number One in the UK singles chart with I’m Into Something Good?
 
A) 1962
B) 1964
C) 1966
 
3. Who was the lead singer of the Sex Pistols, who played Manchester Free Trade Hall in the iconic concert of June 1976?
 
A) Hugh Cornwell
B) Johnny Rotten
C) Sid Vicious
 

The Beatles backstage at Manchester Odeon, May 1963

The Beatles peering out from behind their dressing room door before their appearance at the Odeon Theatre in Manchester. Top to bottom: George Harrison, John Lennon, Paul McCartney and Ringo Starr, May 1963


 
4. With which band did Manchester College of Art Student and pioneering blues singer John Mayall release the single Crawling Up a Hill in 1964?
 
A) The Bluesbreakers
B) The Dakotas
C) The Mojos
 
5. Monkees’ lead singer Davy Jones was born in which part of Manchester in December 1945?
 
A) Collyhurst
B) Openshaw
C) Altrincham
 
6. The Gibb brothers of Bee Gees’ fame grew up in Chorlton-cum-Medlock before their family emigrated to Australia. They returned to the UK in 1967 and notched up their first Number One in the UK singles chart in October of that year. Was it?
 
A) Spicks and Specks
B) Wish You Were Here
C) Massachusetts
 
The Hollies, from left, Graham Nash, Allan Clarke, Bobby Elliott, Tony Hicks and Eric Haydock, May 1964

The Hollies, from left, Graham Nash, Allan Clarke, Bobby Elliott, Tony Hicks and Eric Haydock, May 1964


 
7. How is the singer Clementine Campbell better known?
 
A) Cleo Laine
B) Elkie Brooks
C) Connie Francis
 
8. In which year did Elton John and Kiki Dee release the single Don’t Go Breaking My Heart?
 
A) 1971
B) 1976
C) 1981
 
9. Which single replaced Bridge Over Troubled Water at the top of the UK charts in 1970?
 
A) All Kinds of Everything by Dana
B) Baby Jump by Mungo Jerry
C) Vincent by Don McLean
 
Peter Noone and Herman’s Hermits relax in the recording studios, December 1965

British pop group Herman Hermits led by singer Peter Noone pictured at Kingsway recording Studios in London recording some of the numbers from his film, December 1965


 
10. In which year did The Beatles, pictured backstage at the Manchester Odeon in May 1963, release the single Hey Jude?
 
A) 1964
B) 1966
C) 1968
 
11. Three groups from Manchester – Freddie and the Dreamers, Wayne Fontana and the Mindbenders and Herman’s Hermits – recorded consecutive Number One hits in the US singles chart of spring 1965. A unique achievement. What was the title of the Freddie and the Dreamers song that started the run?
 
A) I’m Telling You Now
B) Do the Freddie
C) You Were Made For Me
 
12. In which year did Davy Jones announce he was leaving The Monkees?
 
A) 1971
B) 1973
C) 1975
 
Wayne Fontana and Manchester group The Mindbenders, January 1964

Wayne Fontana and Manchester group The Mindbenders, January 1964


 
13. Which group released the single Lonely This Christmas in 1974?
 
A) Showaddywaddy
B) Mud
C) Sweet
 
14. Manchester group The Hollies started life as a Merseybeat-style band in 1962 and gained their first audition after being noticed in Liverpool’s Cavern Club. What was their debut single?
 
A) Ain’t That Just Like Me
B) Here I Go Again
C) He Ain’t Heavy, He’s My Brother
 
15. Which famous name in the music industry was the first record producer to work with Manchester band Herman’s Hermits?
 
A) Brian Epstein
B) Mickie Most
C) Malcolm McLaren
 
Billy J Kramer with Dakotas’ drummer Tony Mansfield, July 1966

Billy J Kramer with Dakotas’ drummer Tony Mansfield, July 1966


 
16. Which member of Manchester group The Mindbenders went on to be a founder member of 10cc?
A) Wayne Fontana
B) Ric Rothwell
C) Eric Stewart
 
17. The Beatles’ song Do You Want to Know a Secret went to Number Two in the UK singles charts in 1963 for Billy J Kramer and Manchester band The Dakotas. But which artist previously turned down the chance to record it?
 
A) Cilla Black
B) Shane Fenton (later to become Alvin Stardust)
C) Tommy Steele?
 
18. Which 1967 song written by Cat Stevens became a hit for Rod Stewart in 1977 and Sheryl Crow in 1983?
 
A) Father and Son
B) The First Cut is the Deepest
C) Wild World
 

Manchester blues pioneer John Mayall with his wife Pamela, May 1958

Manchester blues pioneer John Mayall with his wife Pamela, May 1958

Freddie and the Dreamers pose with swimming trunks presented by their manager, January 1964

Freddie and the Dreamers pose with swimming trunks presented by their manager, January 1964

 
 
 
 
 
 
 
 

Answers: 1 (A); 2 (B); 3 (B); 4 (A); 5 (B); 6 (C); 7 (A); 8 (B); 9 (A); 10 (C); 11 (A); 12 (A); 13 (B); 14 (A); 15 (B); 16 (C); 17 (B); 18 (B).