There are plenty of familiar faces, facts and figures to stir the memory over the Christmas holiday – with some general questions thrown in too. Many of the questions come from Clive Hardy’s book Around Merseyside in the 1960s, featuring unmissable photos from an unforgettable decade. We hope you enjoy the quiz. (Answers are at the bottom of the page)

 
1. Gerry and the Pacemakers decided to record You’ll Never Walk Alone in 1963 instead of which Beatles’ song, later released by Liverpool band The Fourmost?
 
A) Hello Little Girl
B) All I’ve Got to Do
C) All Together Now
 
2. The Searchers shot to Number One with the single Sweets for My Sweet in 1963, but which American group first recorded it in 1961?
 
A) The Orlons
B) The Drifters
C) The Premiers
 
3. What band, formed by Tony Crane and Billy Kinsley in 1960, was renamed The Merseybeats a year later?
 
A) The Mavericks
B) The Mojos
C) Liverpool Express
 

The Searchers – Chris Curtis, John McNally, Tony Jackson and Mike Pender – in January 1964

The Searchers – Chris Curtis, John McNally, Tony Jackson and Mike Pender – in January 1964


 
4. Liverpool band The Fourmost’s biggest hit was A Little Loving which went to No. 6 in the UK singles chart. In what year was it released?
 
A) 1960
B) 1962
C) 1964
 
5. Where was Cilla Black singing when she was first heard by Brian Epstein who subsequently signed her up as one of his acts?
 
A) The Cavern Club
B) The Blue Angel Jazz Club
C) The Liverpool Empire
 
6. In which year did The Beatles release the single Hey Jude?
 
A) 1964
B) 1966
C) 1968
 
The Fourmost on tour in February 1965. Lead singer Brian O’Hara in the hat listens to a portable tape recorder with Mike Millward

The Fourmost on tour in February 1965. Lead singer Brian O’Hara in the hat listens to a portable tape recorder with Mike Millward


 
7. What was the best performing UK single for Liverpool band The Swinging Blue Jeans? It went to No. 2 after being released in December 1963.
 
A) Don’t Make Me Over
B) Hippy Hippy Shake
C) You’re No Good
 
8. How is the singer Clementine Campbell better known?
 
A) Cleo Laine
B) Elkie Brooks
C) Connie Francis
 
9. The Bee Gees’ famously played in Liverpool Anglican Cathedral in December 1967, just after moving back to the UK from Australia. They also notched up their first Number One in the UK singles chart in October of that year. Was it?
 
A) Spicks and Specks
B) Wish You Were Here
C) Massachusetts
 
Liverpool group The Swinging Blue Jeans in concert, January 1964

Liverpool group The Swinging Blue Jeans in concert, January 1964


 
10. In which year did Elton John and Kiki Dee release the single Don’t Go Breaking My Heart?
 
A) 1971
B) 1976
C) 1981
 
11. In which year did Davy Jones, who appeared in panto at the Liverpool Empire in 1979, announce he was leaving The Monkees?
 
A) 1971
B) 1973
C) 1975
 
12. Which group released the single Lonely This Christmas in 1974?
 
A) Showaddywaddy
B) Mud
C) Sweet
 
Billy J Kramer and Susan Maughan line up with the Beatles at the Variety Club of Great Britain Awards, September 1963

Billy J Kramer and Susan Maughan line up with the Beatles at the Variety Club of Great Britain Awards, September 1963


 
13. The Hollies won their first audition after being spotted playing in the Cavern Club. What was their debut single?
 
A) Ain’t That Just Like Me
B) Here I Go Again
C) He Ain’t Heavy, He’s My Brother
 
14. The Beatles’ song Do You Want to Know a Secret went to No. 2 in the UK singles charts in 1963 for Billy J Kramer and the Dakotas. But which artist previously turned down the chance to record it?
 
A) Cilla Black
B) Shane Fenton (later to become Alvin Stardust)
C) Tommy Steele
 
15. Which 1967 Cat Stevens’ song became a hit for Rod Stewart in 1977 and Sheryl Crow in 1983?
 
A) Father and Son
B) The First Cut is the Deepest
C) Wild World?
 
Denny Alexandra, Dave Percy and Billy Kinsley, who formed the Merseybeats, at the Cavern Club, May 1964

Denny Alexandra, Dave Percy and Billy Kinsley, who formed the Merseybeats, at the Cavern Club, May 1964

Gerry and the Pacemakers in January 1960. They are, from left Gerry Marsden, Fred Marsden, Les McGuire and Les Chadwick

Gerry and the Pacemakers in January 1960. They are, from left Gerry Marsden, Fred Marsden, Les McGuire and Les Chadwick

Brian Epstein with three of his acts – Tommy Quickly, Cilla Black and Billy J Kramer, April 1964

Brian Epstein Artist Manager with three of his acts Tommy Quickley Cilla Black Singer and Billy J Kramer leader of the Dakotas

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Answers: 1 (A); 2 (B); 3 (A); 4 (C); 5 (B); 6 (C); 7 (B); 8 (A); 9 (C); 10 (B); 11 (A); 12 (B); 13 (A); 14 (B); 15 (B).